Silenci, càmera i… acció! Un juliol formant mestres amb el programa eduCAC
El mes de juliol és, per a molts i moltes docents, un moment per formar-se, ampliar coneixements, posar-se al dia en les noves tendències educatives, indagar noves metodologies de treball, compartir experiències… Són múltiples les opcions que tenim per no deixar d’aprendre i moltes són les escoles d’estiu que s’organitzen a Catalunya quan el curs es va tancant. Aquest juliol, de la mà del programa eduCAC, hem format part de dues escoles d’estiu per formar el professorat amb l’objectiu de fomentar l’educació en comunicació a les aules catalanes.
D’una banda, del 3 al 6 de juliol vam estar presents a la 53a Escola d’Estiu Rosa Sensat, a Barcelona. Sota el títol ‘eduCAC: nous recursos per moure’ns en un entorn digital canviant’, vam passar quatre dies engrescant i apoderant els i les docents per desenvolupar projectes audiovisuals en els seus centres educatius. Amb aquest objectiu, vam destinar quatre sessions a adquirir eines i desenvolupar tot el procés de creació audiovisual posant en pràctica els materials didàctics del programa educatiu del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Vam realitzar algunes dinàmiques sobre la identitat digital i vam desenvolupar el Projecte d’aula “Dins i fora de la xarxa”. El resultat? Un professorat motivat que, sobreposant-se a la calor d’aquells dies, va saber trobar l’equilibri entre joc i rigor. Demostrat queda el potencial de l’audiovisual a l’hora de conjugar estructura, ordre, imaginació i tècnica. I, sobretot, que treballar l’audiovisual a l’aula és possible i necessari!
D’altra banda, el 4 de juliol vam participar en l’Escola d’Estiu de l’Alt Empordà, on vam desenvolupar el taller ‘(De)construïm un informatiu’. L’objectiu de la sessió va ser compartir eines útils amb el professorat per traslladar a les aules l’anàlisi de la informació que ens arriba per múltiples canals. Som conscients de com ens informem? L’agenda setting, les bombolles de filtres o l’anàlisi d’un informatiu van ser algunes de les qüestions que vam tractar. Per acabar, vam organitzar els participants en consells de redacció amb l’encàrrec d’elaborar un sumari de ràdio amb el temps just per sortir “en antena” a les 14h en punt! Tots els equips van superar el repte i vam poder tancar la jornada escoltant les notícies més importants de l’Alt Empordà elaborades pel professorat.