Vols saber com fer piles amb llimona?
En el marc de l’exposició ‘Després de la fi del món’, del CCCB, Estació Ciutat ens proposa submergir-nos en la recerca col·lectiva i la participació pública pròpies de la ciència ciutadana, per tal d’estendre el compromís col·laboratiu més enllà de les comunitats científiques, en complicitat amb comunitats veïnes i escoles del barri del Poblenou. Un espai per al desenvolupament d’accions participatives a l’espai públic per a la implicació ciutadana en la millora de la salut ambiental.
Ubicada al Passatge Trullàs, al barri del Poblenou, l’Estació Ciutat parteix del marc conceptual del projecte Clínica de Salut Ambiental de l’enginyera i artista Natalie Jeremijenko per a l’exposició ‘Després de la Fi del Món’, que acull el CCCB fins al pròxim 1 de maig. Amb el seu projecte, Jeremijenko vol construir noves relacions mútuament beneficioses entre les diferents formes de vida que conviuen a la ciutat. En el marc de l’exposició, l’artista ocupa l’Estació Beta, un espai laboratori que dins del propi espai expositiu acull activitats i comunitats diverses, per mostrar el seu projecte vital: una clínica que millora la salut ambiental de les ciutats a través d’una sèrie de receptes que aposten pel redisseny de la nostra relació amb els sistemes naturals urbans.
Amb el propòsit d’aplicar aquestes receptes fora dels murs de la institució, l’artista ens proposa l’Estació Ciutat, una seu activa de la Clínica de Salut Ambiental, centre d’operacions ciutadanes per a la millora ambiental urbana. Amb base al Districte de Sant Martí, en coproducció del CCCB i l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració d’una àmplia diversitat de comunitats, el projecte respon col·lectivament a grans reptes alineats amb els objectius del COP21 relatius a les ciutats.
L’Estació Ciutat conforma una sèrie d’infraestructures perquè la ciutadania posi en marxa les receptes in situ a través de tallers i altres activitats. Juntament amb les estratègies i infraestructures proveïdes per l’artista, l’Estació compta amb prop d’una vintena de receptes proposades per centres de recerca científica, projectes europeus i altres entitats compromeses amb la millora ambiental. Aquesta col·laboració s’articula entorn de la figura dels Doctor X: una comunitat de doctors sense fronteres, investigadors que es comprometen lliurement amb el projecte, realitzant receptes relacionades amb el seu àmbit de coneixement. A més de les receptes, els Doctor X aporten dades, protocols de mesura per avaluar-ne l’impacte i l’anàlisi posterior de mostres o la interpretació dels resultats obtinguts.
Des del passat 4 de novembre i fins al pròxim 29 d’abril, TASCA coordina l’equip de mediació encarregat de dinamitzar les receptes dissenyades pels Doctor X: des de la creació de piles amb llimona, fins a la construcció d’un forn solar, passant per la construcció de cel·les solars amb diferents verdures. Durant els matins, la seva tasca va destinada al desenvolupament d’aquestes receptes amb diferents escoles, mentre que les tardes i els caps de setmana, l’Estació Ciutat queda oberta al públic general que vulgui apropar-se i participar en les diferents activitats que s’hi programen. Fins ara, més de 1.200 persones han passat per l’Estació Ciutat, que podeu visitar fins al 29 d’abril.