Salta al contingut

Torna La Marina Memòria Musical

Després de l’èxit de la primera edició, la Bàscula torna a impulsar aquest curs escolar el projecte comunitari i intergeneracional La Marina Memòria Musical.

Tasca - torna-la-marina-memoria-musical

LMMM crea espais d’intercanvi de coneixement entre joves i gent gran del barri, que suposen el punt de partida d’un procés creatiu que conclou amb una peça musical en clau de veu, percussió i música electrònica. Les sessions d’intercanvi entre joves i grans ja han començat i es desenvoluparan durant els mesos de gener i febrer.

Enguany LMMM posa en contacte un grup de 12 nois i noies de 4t d’ESO de l’INS Montjuïc amb 13 dones grans de La Marina, que formen part de la Coral Sant Cristòfol, la Coral Rosa d’Abril del Poble-sec i el Casal de Gent Gran La Cadena. Durant aquest trimestre tindrà lloc aquest enriquidor intercanvi generacional, en què joves i gent gran comparteixen coneixements i experiències al voltant de la música i experimenten amb instruments, la veu, el cos, taules de mescles…

Gustos personals, estils populars, anècdotes i records memorables al voltant de la música entren en joc a partir de sessions lúdiques dinamitzades per l’equip educatiu de TASCA, on es balla, es canta i es coneixen formats de reproducció d’altres èpoques. Les sessions d’intercanvi posen l’èmfasi en l’aproximació dels dos mons, la coneixença i la generació d’espais de confiança i, sobretot, trencar barreres i tòpics envers ambdós col·lectius. Sessió rere sessió, es van generant i descobrint molts punts en comú, des d’estils i grups de música que els agraden a les dues generacions (com ara Queen o el flamenc) fins a sentiments, emocions i anècdotes que la música ens genera a totes les edats. Trap, rap, rock, flamenc, cançó protesta, balades de tots els temps, cançons populars d’altres èpoques que han tornat arran de versions de grups actuals… Una fusió de sons i èpoques que ens ajuden a posar el focus en allò que compartim, els grans temes de les lletres d’ara i de sempre i la gran connexió de la música amb la memòria col·lectiva.

En paraules de Berta Amador, dinamitzadora de TASCA que condueix aquestes sessions, la principal potència de LMMM és la seva capacitat per “trencar barreres, trencar molt tòpics i prejudicis per les dues bandes, perquè la música té un poder molt gran d’unir a les persones. Veus joves i grans emocionant-se per les mateixes cançons, els records d’infància i joventut d’uns i altres… A més, treu moltes vergonyes i potencia molt l’expressivitat”.

Durant el primer trimestre els nois i noies van poder experimentar amb instruments de percussió i aparells de música electrònica, a la vegada que es familiaritzaven amb conceptes com el ritme, l’harmonia i la cadència. A partir de l’intercanvi intergeneracional d’aquest trimestre, es desenvoluparà la tercera fase del projecte, en què cançons escollides per ambdós col·lectius serveixen de base per crear una peça musical, treballant la lletra, la música i la interpretació sota la direcció dels músics Robert González i Marcelo Acosta.

La Marina Memòria Musical compta amb el suport del Pla de Barris de La Marina i s’emmarca en l’acció de treball en xarxa de La Bàscula amb els centres educatius del territori.

Configuració de cookies