Res de distanciament social
Des de TASCA sempre hem posat en valor el treball en xarxa amb les entitats i agents del territori i ens alegrem molt que, en aquests moments excepcionals de distanciament social, els equips ens hem organitzat per seguir treballant colze a colze amb les persones i els territoris.
Des del 13 de març, per responsabilitat i en col·laboració amb les autoritats sanitàries, l’equip de TASCA ens hem organitzat per tal de seguir atenent i dinamitzant els projectes, que així ho permeten, a distància i fent teletreball.
Volem destacar la capacitat d’adaptació i ràpida actuació dels equips que, tant des dels centres cívics i espais per a joves i adolescents com des de l’equip de coordinació del programa de gent gran, s’han organitzat per oferir informació, orientació i mantenir o reinventar els serveis que oferim d’acord a les noves necessitats que es plantegen en el context excepcional en que ens trobem.
Per part de l’equip de gent gran, tant les coordinadores territorials com l’equip de coordinació tècnica s’ha organitzat per seguir treballant en el projecte durant aquest període de confinament. En alguns casos, s’estan dinamitzant activitats a distància, aprofitant les eines tecnològiques que les persones usuàries tenen a disposició i, d’altra banda, es manté el contacte amb les Juntes, persones associades i professionals dels centres per tal de recollir informació i fer-los seguiment i suport. També s’estan recollint iniciatives generades per les entitats, s’adapten i es fa proposta de noves accions per mantenir espais de trobada virtual i el vincle entre els grups, el centre i el programa de gent gran, i es fa seguiment del conjunt de grups de voluntariat i grups participants en les diferents activitats.
Per part del Punt InfoJOVE Sant Martí, s’està donant suport i assessorament als/les joves del Districte a través del correu electrònic i les xarxes socials i s’està treballant en la programació dels propers mesos i així com bolcant i recollint les valoracions de les activitats realitzades i realitzant treball en xarxa amb les comissions de la XARXA de PIJs de Barcelona.
En el cas del Centre Cívic Parc Sandaru destaquem la proposta de dinamització a través de les xarxes socials que estan realitzant malgrat l’aturada de les activitats presencials. En clau d’humor, l’equip del centre manté l’acompanyament a les persones usuàries durant aquests dies d’incertesa i confinament.
Des del Centre Cívic Besòs s’han engegat diferents campanyes que donen continuïtat als cicles programats: #donestalleristes dins el marc de Gènere i Feminisme ”Adona’t” i l’acció #Bondia on es recopilen i es pengen a les xarxes socials les imatges aportades per diferents veïns i veïnes del barri. Destaquem el treball en coordinació amb el Casal de Barri, el Pla de Desenvolupament Comunitari i les entitats del barri i la creació del web #BesosMaresmeAntiviral.
Al Prat de Llobregat, els equips del centre cívic Palmira Domènech i el centre cívic Sant Jordi-Ribera Baixa treballen a ple rendiment de la mà de la resta d’agents del territori. S’ha contacat amb les diferents entitats i associacions, es desenvolupa el pla de gestió del centre, es creen materials per als diferents programes, es revisen protocols, indicadors i a través de reunions virtuals s’estan fent també pluges d’idees per a prendre accions postconfinament que ajudin a les veïnes a tornar a la normalitat.
Els noies i noies del Districte de Sants poden seguir comptant amb els equipaments per a joves i adolescents de La Clau, Tarda Jove, 12@16 i La Bàscula. Els equips mantenen el contacte i el seguiment amb les famílies dels i les joves, s’han organitzat tallers a distància per tal de no perdre els grups de treball que ja hi havia en funcionament i els i les professionals dels centres es coordinen amb les entitats del barri i del districte per tal de treballar coordinament a l’hora d’informar i oferir recursos. Destaquem el treball de reptes diaris que es llança des del compte d’Instagram de La Clau per als joves per tal de despertar la creativitat i la seva relació amb les persones amb les qui conviuen durant el període de confinament, així com des de La Bàscula, on fins i tot s’ha convocat un concurs de fotografia #CoronaFotoJove a les xarxes socials dels equipaments juvenils de Sants-Montjuïc.
La resta de programes educatius i socioculturals que gestionem també segueixen actius o bé a l’espera de reprogramar-se quan acabi el període de confinament.
En aquests moments excepcionals on el distanciament social és necessitat, seguim treballant unides i en xarxa, per evitar el distanciament als territoris on es desenvolupen els programes educatius i socioculturals que gestionem.