Dona, barri i memòria: la Fàbrica Sandaru
La iniciativa del projecte sorgeix d’una companyia d’arts escèniques col·laboradora al Centre Cívic Parc Sandaru, Vostok Collective, interessats en desenvolupar una activitat de dinamització comunitària a través de les arts.
La proposta engega amb l’organització d’unes sessions de recopilació de la memòria històrica del barri, a partir de l’element de la fàbrica de begudes gasoses ‘Sandaru’ com a eix, on hi participarien, principalment, dones que havien treballat a la fàbrica o que coneixien de prop l’experiència d’altres veïnes que hi haguessin treballat.
A partir d’aquestes vivències personals, records i memòries que van sortir a les sessions, en un taller de 9 setmanes, es va dissenyar una ruta als voltants del Centre Cívic Parc Sandaru, creant uns punts de referència per a presentar cadascuna de les memòries i assignant a cada punt una persona responsable que en faria la presentació corresponent.
La cloenda del projecte es va celebrar el dia 15 d’abril, en un itinerari cultural que va mostrar la història dels carrers i dels oficis perduts al barri d’El Parc i la Llacuna del Poblenou, de la mà de les veïnes del barri que feien de guies i adreçat també a les pròpies veïnes, que van poder conèixer noves imatges, anècdotes i històries del passat d’aquesta ciutat.
El resultat va mostrar el potencial transformador del treball d’art comunitari aplicat al territori, en tant que la ruta cultural, molt més enllà d’una visita guiada estàndard, transmetia l’emoció de les vivències, dades i aportacions personals i el sentiment i empoderament de les persones que van fer de guies culturals per una jornada, donant a conèixer la vida i el passat del barri.
En el futur, s’ha plantejat traslladar aquestes vivències, en forma de QR als punts de l’itinerari, per tal que pugui arribar a la ciutadania i, tothom qui passegi per la zona, pugui gaudir també d’aquesta experiència vivencial.
Per a complementar el treball comunitari realitzat, el 28 de març, el centre cívic va acollir una taula rodona, de la mà de referents en l’àmbit de les arts comunitàries, representats d’entitats del barri i veïnes protagonistes de processos artístics transformadors. A la sessió, oberta al públic, es va comptar amb les veus expertes d’Alda Puig (directora del Centre Cívic Parc Sandaru), Raquel González (Responsable de Benestar Emocional Comunitari al CAP Vila Olímpica), Olga Domínguez (Directora del CAP Vila Olímpica), Javier Rodrigo (Codirector de Transductores), Joel Álvarez (Especialista en teatre i comunitat i membre d’Artibarri) i Martín G.Guirado (Cocreador de la companyia de teatre documental i comunitari Vostok Collective).
El Centre Cívic parc Sandaru s’ubica al solar de Buenaventura Muñoz amb Nàpols, l’antiga seu de la fàbrica Sandaru dedicada a la producció de refrescos que, als anys 60, era una beguda de referència. Les característiques d’aquesta beguda estrella (fresc, natural i original) se les han fet seves l’equip del centre cívic per dinamitzar el dia a dia d’un equipament cultural i de proximitat compromès amb l’entorn i les persones, amb el suport al a creació i el foment de públics al voltant de les arts escèniques com a alguns dels eixos principals.