Cap brúixola assenyala indiscutiblement el nord
Diuen que el secret no està en trobar les respostes sinó en aprendre a conviure amb les preguntes. I ja fa més de tres anys que TASCA col·labora amb el projecte Mapa Barcelona + Sostenible. Durant aquest temps hem viscut de ben a prop el procés de definir conjuntament, entre entitats i representants de l’Ajuntament de Barcelona, quin model de funcionament es vol per al Mapa B+S.
Aquest és un projecte col·laboratiu i, com a tal, implica trobar fórmules per tirar-lo endavant, acordades conjuntament i on totes les persones implicades s’hi sentin còmodes. I per fer això no hi ha cap mapa (encara que sembli una contradicció sent el projecte Mapa B+S) ni cap brúixola que assenyali indiscutiblement el nord. Així que aquest “nord” s’ha hagut d’anar dissenyant pas a pas i entre totes. Per això, aquest mes d’abril es va organitzar una sessió participativa per decidir quin model es vol per al Mapa i quins passos cal fer per aconseguir-ho.
Vam començar preguntant-nos: “Què n’espero de participar en el mapa? Què hi puc aportar? I què necessito?”. Les llavors estaven ben plantades i es van recollir els fruits. Del “què n’espero?” en va sortir el voler ser generadors de coneixement, el fer visible el Mapa i el construir un espai de treball en xarxa. De la llavor del “què puc aportar?” en vam recollir el de ser conscients que les aportacions van molt més enllà del nivell “instrumental” (l’expertesa, la capacitat d’organització, de dinamització o de promoció), perquè com a persones també hi aportem una part humana, com són la il·lusió, l’entusiasme, les idees o la dedicació, i és important posar-ho en valor i posar-hi llum.
Però posar-hi llum també implica despertar les ombres i vam entrar en els viaranys del finançament i dels models de presa de decisions. Que de fet són dues de les qüestions principals que es volien posar damunt la taula. La sessió havia arribat al punt on es volia arribar. I què venia després? Doncs sí, noves preguntes!
Les preguntes que van tancar la sessió eren tan clares i directes com el pol Nord i el pol Sud geogràfics: “Quin model de finançament volem pel Mapa?” i “Quin model volem de governança?”. Una altra llavor ben plantada i molts fruits recollits (elaborar un pla de treball, elevar la legitimat del grup motor, obrir-nos a noves àrees relacionades amb la sostenibilitat, etc.). Però per molt clarament que s’assenyalin els pols, els llargs viatges requereixen el seu temps de cocció, així doncs ara cal esperar que es vagin fent tots els passos marcats i que es vagi redefinint el model futur de funcionament del Mapa B+S! Us mantindrem informats!