Viatgem a Suècia pel 1r Simposi de Future Epics

futureepics_webAquest mes d’octubre hem viatjat a Tanumshede (Suècia) per submergir-nos en el nou projecte que engeguem amb organitzacions de Sèrbia, Croàcia i Suècia. Future Epics té com a objectiu connectar la ciutadania amb el patrimoni cultural posant el focus en el públic jove i en la desconstrucció de narratives històriques des de les arts escèniques. El projecte està cofinançat per la Comissió Europea, dins del programa Creative Europe i la seva convocatòria de suport a projectes relacionats amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

El projecte està liderat per Heartefact (Belgrad, Sèrbia), organització dedicada a la producció artística per a la sensibilització i la crítica social, i compta amb la participació de Vitlycke Centre for Performing Arts (Tanumshede, Sweden), espai de creació especialitzat en dansa i performance; Dubrovnik Summer Festival (Dubrovnik, Croàcia), festival multidisplinar en espais històrics de la ciutat. Des de Tasca, participem com a organització especialitzada en el treball directe amb adolescents i joves.

Entre altres accions, el marc de Future Epics, s’impulsaran tres produccions escèniques i recerques sobre relats històrics silenciats o desconeguts a Sèrbia, Croàcia i Suècia, i es donaran eines als creadors i creadores participants sobre qüestions com la recerca històrica en les arts escèniques o l’escenografia en propostes site specific. Tasca desenvoluparà una recerca per trobar eines i fórmules per connectar els i les joves amb el patrimoni cultural i les arts escèniques, i treballarà amb els creadors i creadores participants per incorporar aquesta perspectiva en les seves produccions.

L’aventura Future Epics suposarà l’intercanvi de coneixements i experiències entre les 4 organitzacions participants i entre els artistes implicats dels diferents països, en un procés que culminarà l’estiu de 2020 amb l’estrena de les obres teatrals resultants al Dubrovnik Summer Festival.

Durant aquests dies a Tanumshede, envoltades de boscos i de la creativitat que es respira al Vitlycke Centre for Performing Arts, hem pogut conèixer les organitzacions participants i hem treballat per acabar de definir el projecte i les seves activitats i calendari. Després de dos dies intensos de reunions i treball intern, el 1r Simposi de Future Epics es va tancar amb un acte obert per presentar el projecte i les organitzacions implicades, i per començar a reflexionar sobre relats històrics silenciats o desconeguts. A través de dues conferències, ens vam acostar a la controvertida figura de Gavrilo Princip, responsable de l’assassinat de l’arxiduc d’Àustria Franz Ferdinand, que va desencadenar la Primera Guerra Mundial; així com al desencaix entre la imatge popular i la realitat dels vikings a Escandinàvia.

futureepics2_web