El passat 25 de maig, el Centre cívic Parc Sandaru és va omplir de tasqueros i tasqueres disposades a participar a la Trobada Anual de TASCA, una jornada que dediquem cada curs a compartir experiències, posar en contacte els diferents equips de dinamització dels centres cívics, espais joves, i projectes educatius, socials i culturals que gestionem i, a la vegada, treballar algun tema de formació que sigui d’interès comú.
Enguany, hem dedicat la jornada al tema de la interseccionalitat. Quan parlem de diversitat, podem pensar que ens referim a una característica pròpia d’algú “divers”, que és diferent de la resta. Però la diversitat és una característica estructural de la nostra societat, i ens afecta a totes.
Dijous passat, de la mà de tres equips de formadores, ens vam dividir en tres grups de treball i vam dedicar bona part del matí a comprendre què és la interseccionalitat, perquè aquesta posa el focus en els encreuaments entre diferents eixos o factors de desigualtat i què passa quan, per exemple, la diversitat sexual i de gènere es creua amb la diversitat cultural.
A la formació, entre d’altres aprenentatges, vam adonar-nos de com d’important és la mirada dels educadors i educadores dels projectes que gestionem i com aquesta mirada pot influir en la construcció de la pròpia identitat de l’altre, en com l’altre es defineix a si mateix/a. El fet d’identificar els privilegis que tenim, o no, a la societat en què vivim i com aquests ens creen una visió segada de la realitat, ens permet qüestionar-nos tot allò que donem per sabut i replantejar la manera en com actuem. El repte és adonar-nos de com ens condiciona per poder actuar en conseqüència en el nostre dia a dia.
A banda de l’espai de formació, durant la jornada vam comptar també amb espais lúdics per prendre contacte amb els equips d’altres serveis i projectes. Vam acabar el matí amb un dinar comunitari abans de reprendre la jornada a molts dels serveis que gestionem.