Storytelling i seguretat viària a la Jamborinada 2017

jamborinada3_web

Una boletaire molt especial, dos científics de la NASA, un turista britànic despistat, dos ciclistes congelats… Són alguns dels personatges amb què vam viure la Jamborinada 2017, la macrotrobada d’escoltes i guies de tot Catalunya celebrada a Tàrrega el 29 i 30 d’abril. De la mà del Servei Català de Trànsit, des de TASCA vam dissenyar i organitzar una activitat lúdico-pedagògica vinculada al món del trànsit, la seguretat viària i el lleure, que es va desenvolupar a l’espai Fira d’entitats de l’esdeveniment.

En l’epicentre del teatre al carrer de Catalunya, vam apostar per l’storytelling per desenvolupar accions teatrals i pedagògiques amb l’objectiu de fomentar les bones pràctiques envers la seguretat viària, identificar conductes de risc, potenciar el compromís envers la mobilitat segura i afavorir el reconeixement dels senyals de trànsit. La gesticulació, la mímica, el ritme, l’expressió i l’exageració són algunes de les eines dels nostres personatges per captar l’atenció dels participants amb les seves històries. Els nenes i nenes van ajudar-los a resoldre situacions rocambolesques, absurdes i delirants, així com a desfer malentesos, a dirigir el trànsit al recinte firal, a detectar conductes cíviques i conductes de risc, a identificar senyals de trànsit, etc.

Entre altres activitats, els nens i nenes ens van ajudar a recrear un pas de vianants amb lones blanques, que es va convertir en l’escenari d’una nova història dels nostres personatges per prendre consciència de la importància d’utilitzar correctament els passos de vianants quan travessem els carrers. Com un personatge més del relat, petits i joves van haver de posar-se en la pell de conductors i vianants, creuant mirant a banda i banda, esperant com si fossin un cotxe o com si fossin vianants, travessar més lent o més ràpid, etc.