Música i comunitat: un gener de trap i havaneres a la Bàscula

bàsculajove2_web

Hi ha coses que no canvien per molts anys que passin, i el nostre vincle amb la música és una d’aquestes coses. Durant aquest mes de gener, la Bàscula ha unit joves i gent gran del barri de La Marina per compartir vivències, interessos i coneixements al voltant de la música. La Marina Memòria Musical és un projecte cultural comunitari que crea espais de relació entre adolescents i gent gran, i submergeix els i les joves en un procés de creació que es tancarà a finals de juny amb la presentació d’una peça musical pròpia fruit d’aquest intercanvi generacional.

Al projecte, que compta amb el suport del Pla de Barris de La Marina, hi participen 17 nois i noies de l’INS Montjuïc i persones grans del barri. Durant aquest mes de gener s’han trobat cada setmana per compartir gustos musicals, escoltar la música d’ahir i d’avui, recuperar cassets i vinils, experimentar com ha canviat la forma de ballar… Les trobades han estat un espai distès i lúdic per compartir memòria i cultura musical, dinamitzat pels educadors de l’Espai Jove La Bàscula i de l’equip educatiu de TASCA, expert en projectes intergeneracionals.

L’intercanvi que ha permès que els i les joves descobrissin les havaneres i la cançó melòdica dels 60 i 70, mentre que les persones grans han pogut endinsar-se en el món del trap. Els temes sorgits entre tots i totes s’han escoltat, s’han ballat o inclús s’han cantat en un karaoke conjunt. Durant les sessions, l’alumnat de l’INS Montjuïc ha pogut experimentar amb alguns formats de reproducció que molts no havien vist mai en directe, com els vinils. I, de la mà dels joves, els més grans s’han acostat a tecnologies electròniques que permeten jugar amb la veu i sons en directe.

Aquesta experiència forma part del procés de creació musical que #LMMM proposa als i les joves. Un procés creatiu que va arrencar el primer trimestre del curs i que continuarà fins al juny, quan l’alumnat presentarà la seva peça musical, que combinarà música electrònica, percussió i cant, incorporant-hi els temes i ritmes sorgits d’aquest intercanvi intergeneracional.