Aquest mes de gener i febrer, l’activitat Mem’s en català, impulsada per Plataforma per la Llengua ha visitat nois i noies d’Educació Secundària de Sentmenat, que han pogut participar en un taller lúdic i reflexiu sobre l’humor en català a les xarxes.

La vida social, l’ús quantitatiu i qualitatiu d’una llengua, també es mesuren a través de la seva presència a internet i les xarxes socials. En el cas de la llengua catalana, s’ha aconseguit importants quotes d’espai a internet, des de la creació i l’èxit del domini .cat, la traducció al català d’un nombre ingent de webs i la presència activa del català en l’activitat a blogs, etc. El camp de l’humor també és un espai important i, per a tenir més presència i reforçar-lo, s’impulsa l’activitat ‘Mem’s en català’ que viatja arreu de Catalunya per a treballar amb els nois i noies els següents objectius:

  • Apropar el català als i les joves, partint del seu propi llenguatge i manera de comunicar-se.
  • Normalitzar el català en l’humor a les xarxes socials.
  • Potenciar l’ús del català a les xarxes socials i internet.
  • Fomentar la capacitat crítica i reflexiva dels i les joves.
  • Difondre valors i actituds positives a través de l’humor.

El taller té un plantejament lúdic i participatiu, adreçat especialment al públic adolescent, perquè entenem que els i les joves d’avui son els adults de demà i aquest és el camí per garantir la normalització de la llengua en tots els àmbits de la vida.

L’activitat, a més del treball amb la pròpia llengua, permet aprofundir en la transmissió de valors a través dels mems, i ajuda als nois i noies a reflexionar sobre la gran capacitat d’impacte i ressò que poden tenir aquest tipus de comunicacions, i analitzar el tipus de valors o actituds que acostumen a promoure.