Per mesurar la salut d’una llengua també tenim en compte l’ús que se’n fa a través d’internet i les xarxes socials. En el cas del català, l’humor és una de les assignatures pendents i, per aquest motiu, Plataforma per la Llengua ha desenvolupat el Taller de Mem’s, amb l’objectiu d’apropar als i les nostres joves l’ús del català partint del seu propi llenguatge i la seva manera de comunicar-se.

Aquest estiu, el Taller de Mem’s l’hem dinamitzat a Mallorca per a potenciar l’ús de la llengua a les xarxes socials, a la vegada que hem fomentat la capacitat crítica i reflexiva de l’alumnat i difós valors i actituds positives.

L’activitat parteix de la reflexió del jovent i juga amb la projecció de mems famosos per tal d’analitzar-los (la llengua, el contingut, el missatge i els valors que transmeten). Desgranem quines són les claus de l’èxit d’un mem, tenint en compte els recursos propis de la imatge i també l’ús que fem del text: la ironia, el missatge clar, la brevetat, el joc de paraules, la referència a la cultura popular.

Els nois i noies treballen en equip per desenvolupar els seus propis mems, potenciant que s’emetin missatges positius i vinculats a la crítica i consciència social. Finalment, els compartim amb el grup i n’escollim un a través de votació, que podran consultar després amb el hashtag #memsencatalà  a Twitter i Instagram.