El masclisme audiovisual, a debat

 

Divendres 31 de gener tres noies de l’INS Emperador Carles, de Sants, van visitar l’Espai Química Jove del barri de La Marina per presentar els vídeos que havien fet abordant el masclisme en diferents contextos i situacions. Aquestes peces audiovisuals van ser creades i realitzades per l’alumnat de 3r de secundària, dins de l’Aprenentatge i Servei sobre diversitat de gènere desenvolupat per l’Assemblea de Cooperació per la Pau i dinamitzat per l’organització Teleduca.

El visionat dels treballs audiovisuals realitzats per alumnes de l’institut va ser el punt de partida d’un intens debat entre 11 noies i 3 nois. El debat va permetre fer aflorar experiències personals viscudes tant per les noies com pels nois, moltes d’elles dins de l’entorn escolar, que havien estat percebudes com a situacions masclistes. Es posava a debat la llibertat de les noies per vestir com considerin, el tractament diferenciat d’homes i dones a la societat, els rols de poder… Es va parlar de manera més profunda sobre l’assetjament viscut per algunes de les dones en diferents àmbits (a l’institut, al transport públic o pel carrer,…). 

El jovent va compartir també el seu punt de vista sobre com calia respondre a les situacions en què es viu el masclisme en la pròpia pell, així com les estratègies emprades, amb diversitat d’opinions sobre com abordar-les però amb un punt en comú: no callar davant d’aquest tipus de situacions.