Flamenc inclusiu al Centre Cívic Besòs

flamenc_web

Apropar el flamenc a la comunitat és un dels objectius principals del projecte singular del Centre Cívic Besòs. En el marc d’aquesta línia de treball, el centre cívic ha organitzat aquest mes d’abril un taller de flamenc inclusiu de la mà de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. El bailaor sevillà José Galán, pioner en aquest àmbit de treball artístic, ha estat el responsable de conduir el taller, adreçat a persones amb discapacitat.

I és que, en paraules del coreògraf i pedagog, “l’art pot curar. Curar una societat miop i carregada de prejudicis que, potser, en veure persones amb un altre tipus de capacitats expressar-se sobre l’escenari amb alta qualitat artística, poden canviar el seu punt de vista, centrant la seva atenció en allò que aquestes persones són capaces de fer, i no en el contrari”. El projecte vol mostrar que hi ha tantes maneres de ballar com persones i que l’art i el flamenc van molt més enllà de característiques circumstancials com la discapacitat. En paraules d’una de les participants, “es pot ballar amb els ulls”.

La Companyia José Galán és pionera creant espectacles inclusius en què participen artistes amb i sense discapacitat. El curs ha estat impulsat per un grup de persones amb diversitat funcional que reivindiquen més iniciatives d’aquest tipus, amb el suport de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Concretament, el taller s’ha dividit en dos grups, un d’ells destinat a persones amb discapacitats intel·lectuals, i un altre per a persones amb discapacitat física, que també han pogut treballar plegats durant diversos dies del programa.

El taller ha despertat un gran interès i es van omplir totes les places disponibles, amb participants tant del territori com d’arreu de Catalunya. La iniciativa també ha rebut l’atenció dels mitjans de comunicació, des de TV3 fins a Betevé, que s’han fet ressò d’aquesta experiència al barri del Besòs.