El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. El 17 de desembre de 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.

En aquest context, els equipaments que gestiona TASCA es van omplir d’accions reivindicatives. Des de la Comissió ‘En Femení’, que impulsa el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa i que està formada per grups i entitats del territori, es van sumar a la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, impulsant diverses propostes al voltant del 25 de novembre, en el marc del projecte #EnFemení. El Centre Cívic Besòs va acollir la programació de l’espectacle ‘Barbes de Balena’ dins del II Festival Dona Crea – Crea Mujer.

Destaquen, d’altra banda, les accions que es van impulsar des dels nostres equipaments juvenils. Entre d’altres, l’Espai Jove La Bàscula va organitzar la segona edició de l’exposició col·lectiva ’25N: Art contra les violències masclistes’; i el Mas Fonollar i el CRIJ Rellotge XXI va participar als actes organitzats a Santa Coloma de Gramanet amb una flasmob final i amb l’obertura de la bústia de la realitat i visibilitzant situacions i històries viscudes en primera persona.