Aquest novembre s’ha celebrat l’edició 15+1 d’(IN)fusión flamenca, el festival de flamenc del Centre Cívic Besós, que enguany ha volgut retre homenatge a totes les persones que al llarg dels anys han donat sentit i vida al cicle. Durant aquest mes de festival, l’exposició ‘(IN)fusiona’t a foc lent’ ens ha permès recordar les persones, grups, artistes, talleristes, veïns i veïnes, i sobretot, els equips humans del centre, que han fet possible l'(IN)fusión des dels seus inicis en el 2003.

Però més enllà del record i homenatge a la trajectòria del cicle, aquesta 16a edició ha presentat grans novetats. D’una banda, gràcies a l’aliança  amb l’Associació de Comerciants Xavier Nogués del barri del Besòs-Maresme, (IN)fusión flamenca ha sortit al carrer per engegar el festival amb un concert gratuït de Marinah. L’excantant i líder del grup Ojos de Brujo va presentar els seus temes en solitari i va baixar a ballar amb les veïnes i veïns del barri.

D’altra banda, dins l’aposta del centre pel públic familiar i per acostar la cultura als més petits, la Petita (IN)fusión ha ofert enguany un espectacle innovador i amb entrada lliure, en col·laboració amb la Biblioteca Ramón d’Alòs Noguer. Així, un total de quaranta famílies van poder gaudir de manera gratuïta de l’espectacle de la clown ‘Locura flamenca’, de l’artista Ruth Salama.

Aquesta edició ha comptat també amb el retorn d’unes velles conegudes del centre cívic. Després del seu èxit per tot el territori, les Maruja Limón han tornat a l’espai dels seus inicis i van fer vibrar el públic que omplia el teatre amb la seva rumba alegre i feminista. També cal destacar el concert del guitarrista Eduardo Cortés, un recital de gran nivell que va posar el públic dempeus en més d’una ocasió.

marujalimon_web

Text de l’exposició (in)fusiona’t a foc lent:

(in)fusiona’t a foc lent, com a casa, sense presses, viu i reviu els petits moments en blanc i negre que han fet d’aquest espai un punt de trobada al voltant del flamenc.

Aquesta mostra és un petit recull d’instants viscuts al llarg d’aquests 15 + 1 anys del cicle (in)fusión flamenca.

L’exposició ha estat creada amb molt amor per l’equip de treballadores del centre cívic, que són alhora les persones que han fet l’edició d’enguany. Des del 2003 diferents equips humans han treballat amb l’objectiu que les veïnes i veïns del Besòs, i en extensió de Barcelona, puguin gaudir d’un festival de flamenc popular que vol donar veu i espai a nous talents i a consagrades artistes.

Des d’una jove Rosalía que començava a fer gala de fusionar el flamenc pur amb la música urbana més actual, passant per grans de l’art com Duquende, Carlos Benavent, o formacions com D’Callaos, sense oblidar-nos de les artistes més properes a la casa com són Bàrbara Balbo, Helga Carafi, Cristina López o Bernat Jiménez de Cisneros. A totes elles, volem dedicar aquesta humil mostra creada a partir de petits instants amb la pretensió de convidar-nos a viatjar en el temps. El rerefons del viatge és fer-vos a tots i totes partícips de la importància comunitària que té un projecte com l’(in)fusion, ja que la finalitat és i serà crear espais  on poder trobar-nos i apropar-nos amb totes les inquietuds i les propostes.

D’aquesta manera, us convidem a deixar-vos (in)fusionar a foc lent. Poseu-vos còmodes com a casa vostra, doneu-vos uns minuts… Agafeu un llapis i en un lunar, un dels nostres fetitxes preferits, ens deixeu un record: un moment, una paraula, un desig…

Gràcies a totes les persones que han passat, i passaran, perquè totes juntes construïm aquest festival. I sobretot, especial dedicació al flamenc, un art intrínsec d’una cultura i un sentiment que pot passar per sobre de territoris, llengües i ètnies, perquè al final els sentiments, com les passions, són universalment humanes.

Bona (in)fusión 2018!