12 de juny de 2014.

Recollint el format dels ‘Dinars de cultura’ de l’ACELLEC, des de TASCA vam organitzar la primera sessió de formació ‘Sobre la taula’. Amb l’excusa d’un dinar, els coordinadors dels diferents equipaments i serveis gestionats per l’empresa es van trobar amb Xavier Fina, filòsof i gestor cultural. Damunt la taula, a banda de plats, copes i coberts, hi teníem un aperitiu sobre el què conversar: els públics i la seva gestió.

sobre_la_taula_xavier_fina_tasca_projectes_cultura

Xavier Fina, a qui havíem fet arribar dubtes i qüestions relacionades amb el tema, va començar la seva intervenció amb una esmena a la totalitat: tenint en compte que la majoria d’equipaments que gestiona TASCA són equipaments de proximitat i tenen una forta vinculació amb el territori, parlar de públics perd el sentit. Fina va anar desplegant els seus arguments i debatent-los amb els assistents. Vam parlar de la veritable funció de la cultura, entesa com a eina de transformació individual i col·lectiva, de la seva traçabilitat i de la necessitat d’interpel·lar la ciutadania. Les propostes culturals, afirmà Fina, han de deixar de banda la lògica del mercat de l’oferta i la demanda. Hi vam estar d’acord: és molt més interessant intentar adaptar aquesta lògica, transformar-la, provocant els nostres usuaris, sorprenent-los, fent-los partícips, esperonant-los a fer un recorregut cultural. Democràcia cultural en front de la democratització de la cultura.

Durant el dinar hi va haver lloc per debatre sobre la política de preus, la seva elasticitat i la precària relació entre el compromís i la gratuïtat. També vam conversar sobre els nous canals de comunicació al voltant del fet cultural, emplaçant-nos a traslladar els nous preceptes digitals als espais de relació offline: horitzontalitat, desaparició de jerarquies, cadenes de valor i intermediaris.

Xavier Fina ens va recomanar un parell de llibres, que referenciem a continuació: ‘La utilitat de l’inútil‘ de Nuccio Ordine i ‘Un mundo común‘ de Marina Garcés.

Tot plegat una bona oportunitat per rumiar (degustar, mastegar i pair) un bon grapat de reflexions!