educac_web

Immerses en un món ple de pantalles i en un mar d’informació sovint difícil d’abordar, es fa més necessari que mai treballar per potenciar l’esperit crític envers els mitjans de comunicació i les xarxes socials. eduCAC va néixer el curs 2017-2018 amb la voluntat de facilitar a la comunitat educativa eines per impulsar l’educació en comunicació i, després d’un curs de pilotatge amb 4 instituts, aquest mes de novembre s’ha presentat davant dels mitjans de comunicació per donar a conèixer els molts recursos i materials que ofereix per fomentar i desenvolupar l’esperit crític

L’Escola Solc, centre educatiu participant en el pla pilot d’eduCAC, va ser l’escenari de presentació en societat del programa educatiu el passat 14 de novembre. La roda de premsa va comptar amb la participació del president del CAC, Roger Loppacher, i el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, així com representants de col·laboradors del programa com Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya;  Xavier Bertolín, director de l’Àrea Comercial i Educativa de la Fundació Bancària “la Caixa”; i Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA. L’acte va comptar, també, amb una mostra de l’aplicació a l’aula dels recursos educatius d’eduCAC, de la mà del docent Ramon Breu i alumnat de l’Escola Solc.

eduCAC és el programa educatiu del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar l’educació en comunicació als centres educatius, potenciar el pensament crític envers els mitjans de comunicació i fomentar bons hàbits de consum audiovisual i d’ús dels diferents dispositius. Des de Tasca ens hem encarregat del disseny i elaboració dels materials didàctics, així com de l’acompanyament dels centres educatius participants en el pla pilot durant el curs 2017-2018. Després de la posada en marxa del programa amb materials i recursos centrats en l’educació secundària, actualment ens trobem immerses en el disseny i elaboració de materials per a cicle superior d’educació primària.

Els materials didàctics cerquen l’apoderament de l’alumnat i el desenvolupament de l’esperit crític per a un ús segur i eficaç dels mitjans de comunicació i els dispositius mòbils, partint d’activitats pràctiques i de l’anàlisi de continguts presents a la xarxa, des d’articles i reportatges dels mitjans de comunicació fins a vídeos de youtubers i influencers. Els recursos d’eduCAC per als centres educatius es concreten en unitats didàctiques, que posen el focus en la reflexió i l’anàlisi dels mitjans, itineraris transversals, per utilitzar els materials didàctics amb un fil conductor que permeti reflexionar l’alumnat sobre alguns aspectes clau de la nostra realitat social, i projectes d’aula, que potencien l’experimentació i el desenvolupament de projectes propis per culminar el procés d’aprenentatge. I per donar suport als centres en el desenvolupament de projectes audiovisuals, els mòduls instrumentals mostren els passos essencials de la preproducció, la producció i la postproducció.

Per saber-ne més, us animem a escoltar el Popap d’avui, a Catalunya Ràdio, que ha dedicat un espai per explicar el programa educatiu i els recursos i continguts que joves, docents i famílies poden trobar a la web d’eduCAC.